Te Takitaki

Te Takitaki

Te Takitaki was the winning Brick Bay folly design for 2017. The design is based on a Māori palisade, a fence that fortifies the space within, in this case a garden. The structure was 8 x 20m and up to 2.5m high. The slatted timber created the perfect opportunity for a sheltered garden space within. The Architects brought me in after the competition had been won (conveniently). There was no real brief, only that the folly would be temporary, lasting only two years.This meant that the garden had to grow fast in order to get any real effect, there was also the prospect of no maintenance, so the plants had to survive on their own. The self-imposed brief was to create an ephemeral native garden, focusing on tough colonising species as well as plants that have fast life cycles. The garden grew at an extraordinary rate and had a beautiful painterly aesthetic. Photos: Sam Hartnett

Te Takitaki Te Takitaki Te Takitaki Te Takitaki
contact